Jeg skal til VM!

Etter NM-sprint i Arendal for tre uker siden var jeg hjemme i indre østfold. Planen var å trene for å stabilisere o-teknikken og spisse den fysiske formen før VM-testløpene som skulle gå 11. og 13. juni. Hovedsakelig gikk treningen ut på rolige/moderate økter på kart med fokus på optimalisering, og intervaller uten kartet i hånda.

Kart i kartarkivet

 

Testløphelgen startet med mellomdistanse på Løten lørdag. Det var en distanse jeg gledet meg til, men jeg fikk det ikke til som jeg ville. Jeg var for defensiv, og med det mener jeg at jeg følte jeg skulle ut å gjøre et normalt løp og så skulle nærmest postene komme til meg. Slik skal det ikke være, og jeg fikk som fortjent. Jeg bommet altfor mye på den distansen og måtte ta til takke med en 12.plass.

 

Selv om jeg løp dårlig på lørdag hadde jeg allikevel troen på at jeg skulle løpe bra på langdistansen som skulle gå på mandagen. Jeg hadde vært i god form den siste tiden, så det gjaldt bare å få det ut. Derfor bestemte jeg meg helt klart og tydelig på at jeg skulle løpe i den hastigheten som gjorde at jeg hele tiden kunne si til meg selv: «Nå går du rett i posten». Mandag morgen gledet jeg meg veldig til å starte, for jeg kjente jeg hadde veldig god kontroll på hele situasjonen. Jeg ville ut å plukke poster! Og løpet ble slik som jeg ville. God kontroll på orienteringen, selv med et par misser som kostet ca 90sek totalt, og en god følelse fysisk. Det kjentes som jeg holdt igjen ganske mye på farten, men til gjengjeld sto jeg distansen godt og jeg kunne trykke på ganske bra i bakkene hele veien. Når jeg kom i mål og tok ledelsen hadde jeg en god følelse. Og når alle hadde kommet i mål var jeg nummer to, og kunne med det konstatere at dagen hadde gått slik jeg ville! Jeg hadde gjort et toppløp!

GPS-tracking, mellomdistanse

GPS-tracking, langdistanse

Resultat, mellom

Resultat, lang

 

Noen dager etter fikk jeg bekreftet at jeg var tatt med på laget til Junior-VM som går i Polen, og jeg var utrolig glad! Det er noe som jeg har jobbet mot i et år og det er deilig å lykkes når det gjelder. Samtidig har våren vært veldig bra og jeg har hatt veldig stor tro på at jeg skulle kunne erobre en plass på laget. Nå rettes blikket mot Polen og byen Wejherowo. Mesterskapet starter 3.juli med sprint. Jeg vil være med å kjempe om gode resultater, men  fokuset ligger på optimale gjennomføringer av løpene og så får plasseringene komme der etter. Det eneste jeg er sikker på er at jeg er i god form og at jeg skal kjempe med alt som finnes i denne kroppen! De neste to ukene skal brukes til å spisse formen og forberede seg mentalt på det som skal skje.

 

Etter VM-testene var jeg hjemme en dag, og reiste deretter til Finland med Järla for å løpe verdens største orienteringsstafett, Jukola. Vi var største deler av første- og andrelaget som ankom de tusen sjøers land torsdag morgen. Først reiste vi til Porovo og trente i løypene som hadde blitt brukt til kvalifisering i verdenscup tidligere på dagen. Deretter fulgte vi Anders og Olle når de løp sine finaleløp på ettermiddagen. Deretter stakk vi avgårde til Jukolaområdet og våre utleiehytter som lå nesten på russergrensen, nærmere bestemt Verolahti. Der trente vi en nattøkt for å få følelsen av å løpe med lykt igjen og ta seg raskest mulig fram i sommermørket. Jeg fikk en veldig god opplevelse av terrenget og gledet meg til å løpe den tredje etappen på andrelaget. Fredag morgen ble det i midlertidig endringer i laget da Jakob hadde blitt syk, og jeg måtte gå inn på fjerdeetappen på førstelaget. Det er alltid kjedelig med sykdom i laget, men jeg ble veldig glad for å få sjansen. Jeg mente jeg selv var god nok. Etter lagendringen ble det andre mentale forberedelser som havnet i høysetet. Vi hadde et veldig godt lag, og med Olle på tredjeetappen forberedte jeg meg på å gå ut langt framme, om ikke først. Fredagen ble brukt til å løpe intervaller med Olle, sjekke ut arenaen og lade opp. Lørdag trente jeg en lett kort økt og vi var å så på jentene løpe sin stafett. Deretter var det bare å spise og sove/slappe av i sengen resten av kvelden.

 

Stafetten gikk ikke helt vi ønsket i starten. Med litt bom på førsteetappe og en stabil andre lå vi ett stykke bak på 39. plass. Men Olle løp et godt løp og plukket plasseringer hele tiden. Jeg varmet opp og hørte at Järlatåget var på vei oppover på listene. Denne søndags morgenen kjente jeg meg veldig bra under oppvarming. Derfor lå fokuset på teknikken. Jeg var i angrepsposisjon. Med en 4.plass i 10mila i bagasjen kjente jeg meg trygg på situasjonen og visste at jeg kunne få til et skikkelig bra løp om jeg var kald i toppen. Jeg ville revansjere mitt løp på 10mila, da jeg følte jeg løp ganske så dårlig, og forsvare min plass på førstelaget. Slik ble det også. Bortsett fra en feil som kostet ca 1min i starten av løpet, løp jeg opp mot optimalt. Veldig moro å få det til i et så viktig løp. Jeg hadde god kontroll hele veien og kjente meg sterk. Jeg gikk ut på 14.plass og kom inn på 9.plass, og hadde fjerde beste tid på min etappe. Det var jeg veldig godt fornøyd med! Totalt ble järlalaget  nr. 16. Det er en veldig god plassering og ny klubbrekord. Men det er ikke til å legge skjul på at vi vil høyere opp, og vi har absolutt muligheter til det. Uansett var det en kjemepbra helg og jeg tror kanskje løpet jeg løp søndag morgen er det kuleste så langt i min karriere. Med tanke på presset, situasjonen, store navn rundt meg, terrenget og det jeg presterte.

GPS-tracking

 

Resultat

 

De to yngste gutta på laget satte fart på stafetten


Noen bilder som beskriver godt hvordan det er på Jukola:

Starten av verdens største orienteringsstafett

Nattorientering i sommernatten

Akkurat nå sitter jeg i Stockholm. Jeg reiser hjem til Norge i morgen tidlig. Denne uken venter god trening og O-festivalen på Nesodden i helgen. Der er det norgescup og stafett. Järlatåget ruller i gang der også, med blant annet sjefene Holmberg og Boström! Det kommer til å bli heftig! Vi skal kjempe;)

/martin

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Jeg skal til VM!

  1. Vegard sier:

    Godt å se at du er med til JVM! Det er nå det begynner! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s